top of page

Regler

Information om ADCC´s regler, åldersnivåer, erfarenhetsnivåer och viktklasser.

ADCC har i mer än ett decennium setts som Submission Wrestlingens främsta tävling. På organisationens World Championships samlas grapplingeliten för att göra upp om äran och rätten att kalla sig världens bästa Grappler.

ADCC:s PRO-regler tillåter slams, neckcranks och heelhooks vilket för många är förenat med en större skaderisk att tävla med. Och för alla de utövare som inte tillhör denna elit som satsar allt på sporten kan ett PRO-reglerna ibland vara avskräckande för den som vill tävla.

Vad många dock inte känner till är att ADCC även skapat regelverk för andra sorters tävlingar. Dessa regler är specifikt framtagna för att ge submission wrestlers en säker möjlighet att börja tävla så tidigt som möjligt.

Dessa regelsystem tillåter inte tekniker som förknippas med en större skaderisk av många.

I nybörjarreglerna (Beginner) tillåts varken slams, neckcranks eller heelhooks. Man tillåter inte ens toeholds eller kneebars.

I fortsättarreglerna (Intermediate) så finns det bara en skillnad från nybörjarreglerna och det är att här tillåter man raka knälås (kneebars).

Vidare är viktklasserna anpassade med mindre hopp mellan varandra. Detta för att skapa ett klimat där bantning inte blir lika stor del av sporten och där utövarna får möta motståndare nära sin egen vikt.

Flera ADCC-tävlingar i Sverige erbjuder de tävlande att tävla under dessa regler. ADCC Tournament 1 & 2 som anordnas i Eskilstuna använder sig dessa klasser.

SSWF strävar efter att öka tävlandet på alla nivåer inom svensk submission wrestling. Vi anser att ADCC erbjuder ett fantastiskt bra regelsystem för alla olika ålders-, erfarenhets- och ambitionsnivåer.

Med denna korta text hoppas vi fler utövare ska bli medvetna om de förutsättningar som finns för dom att tävla under. Vi hoppas också att fler arrangörer kommer använda sig av dessa regelsystem.

För att få full förståelse för ADCC:s regler rekommenderar förbundet att ni läser de fullständiga reglerna här, 

ADCC rules and regulations (på engelska).
SSWF.

bottom of page