Ligan 2019: Nyheter & förändringar, samt tävlingsschema!

2018 går nu mot sitt slut och årets upplaga av SSWL är sedan ett par veckor över. Vi arrangörer vill tacka alla funktionärer, domare och framför allt alla klubbar och deltagare som gjort årets liga så enormt lyckad! Det är kul att se så många atleter utvecklas från den ena deltävlingen till den andra. Fortsätter Ligan växa i samma takt som den nu gjort kommer svensk Submission Wrestling gå en väldigt ljus framtid till mötes!

Vi i förbundet strävar hela tiden efter att göra Ligan till det bättre, och har i år noterat vissa saker som vi kan förbättra. Framförallt handlar det om deltävlingarnas geografiska spridning, viktklasser och hur poängen fördelas i deltävlingarna.

Här kommer en presentation av det som kommer ändras till 2019 års upplaga av SSWL:

Två nya arrangörer: Ligan expanderar, och kommer nu utöver Gävle, Norrköping och Malmö även arrangeras i Göteborg (GBG MMA) och i Östersund (Östersunds JK). Samtliga klubbar kommer arrangera två deltävlingar vardera per år (en deltävling/termin). Detta betyder att vi nu erbjuder hela 10 stycken deltävlingar utspridda på ett geografiskt bra sätt till alla våra tävlande atleter under kommande år!

Tävlingsschema 2019 Del 1: 2:a Mars - Gävle Del 2: 30:e Mars - Malmö Del 3: 13:e April - Göteborg Del 4: 18:e Maj - Norrköping Del 5: 25:e Maj - Östersund Del 6: 24:e Augusti - Norrköping Del 7: 14:e September - Göteborg Del 8: 28:e September - Östersund Del 9: 26:e Oktober - Malmö Del 10: 2:a November - Gävle Final: 7:e December - Stockholm, Älvsjö (Kampsportsfestivalen) (Alla deltävlingar kommer läggas upp på smoothcomp)

Nya viktklasser för barn: Under 2018 års Liga var barn och ungdomar med och tävla för första gången. Detta tycker vi var fantastiskt roligt och vi satsar nu stenhårt på att arbeta upp och verkligen få igång en bred tävlingsverksamhet kommande år för du yngre! Då vi inte var helt nöjda med de ålderskategorier och viktklasser vi använde oss av, har vi nu förändrat och förenklat dessa! Genom att ta ner viktklasserna i varje ålderskategori till endast tre olika, kommer det leda till att fler barn får match/matcher i den klass de är anmälda i. Vi har därför beslutat att göra nya ålders- och viktindelningar för att skapa bättre förutsättningar för våra juniorer att tävla!

Ålder och viktklsser:

6-9 år - (Lågstadiet) Pojkar: -25kg, -32kg, +32kg Flickor: -25kg, -32kg, +32kg

10-12 år - (Mellanstadiet) Pojkar: -35kg, -42kg, +42kg Flickor: -35kg, -42kg, +42kg

13-15 år - (Högstadiet) Pojkar: -50kg, -57kg, +57kg Flickor: -45kg, -52kg, +52kg

16-18 år - (Gymnasiet) Pojkar: -60kg, -70kg, +70kg Flickor: -50kg, -60kg, +60kg

Nya viktklasser för vuxna: Även på vuxensidan har vi sett vissa saker vi vill åtgärda. Framförallt vill vi få ner de stora viktskillnaderna mellan varje viktklass. Bland herrarna har vi tex sett ett minimalt deltagande i +99kg. Och bland damerna har fler viktklasser efterfrågats. Därför har vi beslutat att helt göra om viktklasserna även för seniorer och lägger dessutom till en viktklass både för damer och herrar.

Herrar: -65kg, -71kg, -77kg, -84kg, -93kg, +93kg

Damer: -55kg, -62kg och +62kg.

Veteranklass: Då vi gärna vill se våra äldre grapplers (och speciellt alla kunniga svenska grapplingrävar där ute) delta i ligan så har vi beslutat att införa en veteranklass. För att delta i veteranklass måste man vara 35 år eller äldre. Samma regler som för de vanliga klasserna gäller förutom att matchtiden kommer vara 4 min oavsett erfarenhetsklass. Vi hoppas forna dagars hjältar och hjältinnor ska göra sina comebacker under året och visa “kidsen” vart skåpet ska stå!

Poängräkningen: Ligans ranking kommer även uppdateras. Vi tycker att det nuvarande räknesättet var onödigt komplicerat och inte riktigt belönade de som tävlade mycket. 2019 års räkning kommer vara väldigt enkel: För varje vinst du får när du möter någon i din egen vikt/erfarenhetsklass så får du 1 poäng. Förlorar du (eller vid lika i barnklasserna) får du 0 poäng. Är man själv i sin viktklass och endast går icke-poänggivande matcher får man endast 1 poäng för hela tävlingen.

Med detta system gör vi det väldigt lätt för både tävlande och arrangörer att hålla koll på poängräkningen. Vi tycker också att systemet bättre premierar folk som tävlar mycket och gör bra ifrån sig. Enkelt, tydligt och rättvist!

Som ni ser blir det ganska mycket förändringar inför 2019 års upplaga av Ligan. Vi är dock övertygade om att samtliga förändringar kommer bidra till att höja kvalitén på våra tävlingar och Ligan i sin helhet.

Vi hoppas ni haft en trevlig Jul och vi önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Vi ses på mattan!

Med vänlig hälsning: Styrelsen - SSWF