Intervju med Erdem Erdal


Erdem Erdal -87,9 - 26 år gammal och sedan barnsben har man kunnat hitta honom ute i Skärholmen. I nuläget pluggar han till byggingenjör och jobbar extra med marknadsföring. Med ett stolt leende berättar Erdem att han tillhör Hilti BJJ och med ett ännu större leende avslöjar han att han helst av allt låser ut sina motståndare med ”flying heelhook”. ”Double leg”nedtagningen är en absolut favorit och huruvida det är stående brottning eller markkamp spelar ingen roll för Erdem – ”både och är riktigt roligt”.

Liksom många andra av oss som tränar SW var även Erdem den som blev övertalad av en vän att testa på, och liksom en hel del av oss började resan med MMA. Ett avbrott i träningen pga militärtjänst gjorde att Erdem hann ”glömma bort hur kul det var tills vi tränade kampsport anpassat för försvarsmakten” och direkt efter han muckade sökte han sig tillbaks till sin ursprungsklubb.

Det bästa minnet han har kommer från förra året

”jag var i Rio de Janeiro med en klubbkamrat och körde en liten turné och besökte och provträna ett tiotal olika klubbar och lärde oss sjukt mycket”.

Senaste mästerskapet, Submit 2, utvecklade Erdems prestation ett steg närmare till att bli så bra som möjligt. Inte enbart för att han lyckades att roffa åt sig guldet utan även för att

"Det jag lärde mig var att inte underskatta flåset. Det var sjukt erfarna och duktiga fighters i min viktklass, men som inte orkade en jämn nivå hela vägen i turneringen. Inför varje match kunde jag se att de blev sämre och sämre helt markant. Medan jag som hade tränat mycket på flåset lyckades att undvika det problemet”.

”Ha inte bråttom, du kommer få mycket stryk i början och det kommer kännas jobbigt. Ha små delmål hela tiden. Räkna med att du i början blir utlåst, exempelvis 20 gånger per pass och det vill du naturligtvis minska tills att du en dag inte blir utlåst alls och att du blir den som låser ut alla och inte ens tappar poäng” säger Erdem som slutligen poängterar att det viktigast av allt ”var ödmjuk och ha kul”.

”Dina klubbkamrater kommer bli din andra familj”

Erdem har ett par välvalda ord: ”Jag vill verkligen bli så bra jag kan bli, och jag tror att för att bli det så behöver man köra mot dem allra bästa. Och det finns en person som är bäst i Sverige(pound for pound), och bland dem bästa i världen. Alla vet vem denna killen är, jag säger det med all ödmjukhet och repsekt, men det skulle vara en ära att en vacker dag få möta honom”.

Slutligen berättar Erdem att han gärna vill tacka sin klubb Hilti BJJ med medlemmar för all kärlek och medvind som klubben gett honom samt passa på att tacka sin sponsor REBELZ.

Allt gott,

Xhevdet Muli för SSWF